Maar hoe werkt de gemeenteraad en wat is nu eigenlijk het verschil tussen een gemeenteraadslid en een wethouder? Dat ziet u in deze korte film.
Bestuurlijke informatie
Wilt u informatie over beleid en besluiten van de gemeente Leeuwarden? U kunt deze bestuurlijke informatie via internet inzien of bij ons opvragen.
Als u de informatie niet op deze website kunt vinden, kunt u de gemeente verzoeken om deze informatie te verstrekken. Dat kan via e-mail griffie@leeuwarden.nl, of schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden. Geef hierbij aan welke informatie u wilt ontvangen.
Integriteit
Integer besturen is een belangrijke verantwoordelijkheid van de leden van de gemeenteraad. Ons democratische systeem en de democratische processen kunnen niet zonder integer functionerende organen en functionarissen. De raad heeft daarvoor een pdf protocol (PDF, 138.48 KB) inzake de handhaving van de integriteit van de politiek en de pdf gedragscode (PDF, 180.03 KB) Integriteit Leden van de Gemeenteraad in de gemeente Leeuwarden 2016 vastgesteld.Vergaderinformatie en besluiten
De gemeenteraad van Leeuwarden vergadert iedere week. Het overzicht met agenda's, vergaderstukken en besluiten van deze vergaderingen zijn voor iedereen openbaar en via deze website in te zien.
Wob-verzoek indienen
U kunt bij het opvragen van informatie ook een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en een Wob-verzoek indienen. Stuur een e-mail aan de gemeente of schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden. Vermeld daarbij:
- het onderwerp ‘Wob-verzoek’
- over welk beleid u informatie vraagt
- zo mogelijk het document dat u wilt ontvangen
- uw naam, adres, woonplaats en eventueel uw telefoonnummer en e-mailadres
Openbaar, behalve...
Alle bestuurlijke informatie is openbaar, behalve wanneer:
- de economische of financiële belangen van de gemeente in gevaar komen.
- er vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens in voorkomen.
- de gemeente niet goed meer inspectie, controle en toezicht kan uitoefenen.
- de privacy van personen in gevaar komt.
Kosten
Mogelijk brengt het verstrekken van de informatie kosten (leges) met zich mee. Raadpleeg hiervoor de Algemene Legesverordening.
Instrumenten gemeenteraad
Om zijn taken goed te kunnen uitoefenen heeft de gemeenteraad een aantal instrumenten, zoals het recht om vragen te stellen en het indienen van een motie. Hieronder volgt een overzicht.
Initiatiefvoorstel
Een raadslid kan een voorstel indienen en zo een opdracht aan burgemeester en wethouders geven. Bijvoorbeeld voor nieuw beleid of aanpassing van een verordening.
Amendement
Een raadslid kan voorstellen om de tekst van een raadsbesluit aan te passen. Dat moet natuurlijk wel voordat de gemeenteraad dit besluit heeft genomen. Zo'n wijzigingsvoorstel heet een amendement. Als een meerderheid van de gemeenteraad het amendement steunt, wordt het oorspronkelijke raadsbesluit veranderd.
Motie
Als een raadslid wil dat de gemeenteraad ergens zijn mening over uitspreekt, kan hj of zij tijdens de raadsvergadering een motie indienen. Een motie is een korte schriftelijke verklaring met een oordeel, wens of verzoek. Als een meerderheid van de gemeenteraad voor de motie stemt, is deze aanvaard.
Interpellatie
Een raadslid kan in de raadsvergadering het college van burgemeester en wethouders ter verantwoording roepen over onderwerpen die niet op de agenda staan. Het raadslid kan verzoeken om een interpellatie, maar de raad beslist als geheel of hij de interpellatie toestaat.
Vragen
Een raadslid kan schriftelijke vragen indienen over alle onderwerpen die de raad aangaan. Het college van burgemeester en wethouders moet de schriftelijke vragen binnen 30 dagen schriftelijk beantwoorden of binnen die tijd aangeven waarom de beantwoording langer duurt.
Inlichtingen
Als een raadslid achtergrondinformatie over een onderwerp wil hebben, kan hij het college van burgemeester en wethouders om inlichtingen over dat onderwerp vragen.
Onderzoek
Een raadslid kan een voorstel doen om een onderzoek in te stellen. Het onderzoek gaat alleen door als een meerderheid van de gemeenteraad ervoor stemt. Een onderzoekscommissie voert het onderzoek uit. De gemeenteraad benoemt de leden, van wie ten minste drie raadslid zijn. Collegeleden kunnen geen commissielid zijn.
Referendum
Een referendum is een volksraadpleging over een bepaald onderwerp. Eigenlijk is een referendum een soort miniverkiezing over dat onderwerp. De gemeente kent twee soorten referenda:
- raadplegend referendum, georganiseerd door de gemeenteraad
- raadgevend referendum, georganiseerd door inwoners van de gemeente
Budgetrecht
De gemeenteraad stelt zelf een programmabegroting op. Daarin staat wat de raad op diverse terreinen wil bereiken en hoeveel geld hij daarvoor beschikbaar stelt. Het college van burgemeester en wethouders voert dit programma uit.
Meer weten? Meer informatie vindt u in de Gemeentewet.
Begroting
Het geld voor de begroting van de gemeente bestaat uit eigen inkomsten, zoals gemeentebelasting, inkomsten uit eigendommen en uit geld dat de gemeente van het Rijk krijgt om bepaalde taken uit te voeren. In de begroting staan verplichte en niet verplichte uitgaven. Verplichte uitgaven zijn uitgaven die de gemeente van het Rijk moet doen, zoals uitgaven voor het onderwijs, het verlenen van bijstand en de uitvoering van “de Wet Maatschappelijke Ondersteuning” de WMO. Niet verplichte uitgaven zijn uitgaven die de gemeente zelf belangrijk vindt; bijvoorbeeld sport, cultuur en de eigen organisatie. De begroting 2020 kunt u raadplegen.
De jaarstukken vormen het sluitstuk van de verantwoording. Daarin is aangegeven wat er in het afgelopen jaar is gedaan en bereikt en hoeveel geld daaraan is besteed. U kunt de pdf jaarstukken 2018 (PDF, 7.81 MB) raadplegen.