Lion Stadhuis

Koningsnacht en Koningsdag

26 april 2017 - 27 april 2017
20:30
23:30
Hofstad Leeuwarden kleurt oranje! De Friese Nassaus hebben Leeuwarden een vleugje koninklijke allure gegeven. Met de grootste vrijmarkt van Friesland, gezellige bands, dj’s en andere te gekke artiesten op bijzondere locaties is Koningsdag een groot feest. Om deze dag zo soepel en leuk mogelijk te laten verlopen hieronder enkele tips en de spelregels.

Openbaar vervoer

Er rijden op Koningsdag geen bussen in de binnenstad. Check voor alle informatie over het openbaar vervoer de Leeuwarden! App.

Verkeersmaatregelen

Op dinsdag 25 en woensdag 26 april is de Nieuwestad gestremd. De binnenstad is op Koningsdag zelf voor het overgrote deel niet toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen. Zo zijn de Prins Hendrikstraat, het Ruiterskwartier, de Nieuwestad, omgeving Wilhelminaplein, Wirdumerdijk, de Westerplantage, de Eewal en het Gouverneursplein afgesloten. De Groeneweg is op donderdag 27 april van 00.00 tot 24.00 uur gesloten voor doorgaand verkeer. Deze afsluitingen hebben ook gevolgen voor aansluitende straten. Houd hier met uw bevoorrading rekening mee.

Parkeren

Uw parkeervergunning kunt  u tijdens Koningsdag niet op alle locaties in de binnenstad gebruiken. Zo is het van 8.30 tot 17.00 uur niet toegestaan om motorvoertuigen en aanhangwagens binnen het
vrijmarktgebied te parkeren. Uw parkeervergunning voor de binnenstad van Leeuwarden is op donderdag 27 april van 07.00 tot 18.00 uur wel geldig op andere reguliere, betaalde parkeerplaatsen in de gemeente Leeuwarden, met uitzondering van parkeergarages. Om vertraging voor u te voorkomen is het raadzaam om uw auto op tijd elders te parkeren. Vanwege de vrijmarkt is parkeergarage Oldehove op donderdag 27 april gesloten. U kunt dan niet in- of uitrijden. Het advies is om uw voertuig in parkeergarage Zaailand of parkeergarage Oosterstraat te parkeren.

Spelregels

1. Glaswerk, drank in traytjes en andere grote (bulk)verpakkingen zijn niet toegestaan.
2. Drugs- en wapenbezit is verboden.
3. Alcohol in treinen en bussen is niet toegestaan.

Straat afgesloten, en nu?

We willen opstoppingen op Koningsdag het liefst voorkomen. Bij te grote drukte wordt de Oude Doelesteeg eenrichtingsverkeer. Het Oldehoofsterkerkhof (Kingsday Outdoor) is via de Westerplantage het beste te bereiken. De Kleine Kerkstraat is eenrichtingsverkeer en open voor winkelend publiek en horecabezoekers. Volg de borden, ze wijzen u de weg!

pdf Koningsdag afzettingen 2017 (PDF, 2.56 MB)

EHBO

Verstuikte enkel, bevangen door de drukte of uw kind kwijt? In de stad en op de evenementenlocaties lopen EHBO’ers rond om u verder te helpen.

Zwerfafval

Samen kunnen we de stad schoonhouden. Dit jaar staan op 6 locaties in de binnenstad  grote afvalcontainers (zie plattegrond). Daar staan ook Estafettewagens, waar u spullen kwijt kunt die nog prima bruikbaar zijn. Een schone stad, daar zijn wij niet vies van!

Vrijmarkt

Uw kunsten vertonen op de dwarsfluit, uw zelfgemaakte kunstwerken verkopen of actief andere spullen aanbieden? Dit zijn de spelregels:

 • Een plaats op de vrijmarkt mag ingenomen worden vanaf woensdag 26 april, 20.00 uur.  
 • Op 27 april zijn vanaf 8.30 uur motorvoertuigen en aanhangwagens niet toegestaan binnen het vrijmarktgebied.
 • Houd rijwegen, stegen, brandkranen en ingangen van winkels en bedrijven vrij.
 • Houd de aangegeven rijbanen op pleinen en bruggen vrij.
 • Kramen voor winkels zijn voor de betreffende winkelier.                                                                                    
 • Buiten de belijning van het vrijmarktterrein geen plaatsen zonder vergunning innemen.
 • Er mag muziek worden gespeeld. Geluidversterkers zijn zonder vergunning niet toegestaan.
 • Markeer uw plek met krijt, tape is verboden.
 • Volg verzoeken en aanwijzingen van Stadstoezicht en politie op.
 • De locatie Groeneweg is aangewezen voor commerciële handelaren die hiervoor een vergunning hebben aangevraagd. Deze aanvragen lopen via de stichting marktbeheer: info@marktbeheer.com.  
 • Winkeliers in het vrijmarktgebied mogen voor hun winkel waren verkopen. Dit moet wel gemeld worden via: marktmeester@leeuwarden.nl. Winkeliers die een standplaats langs de stoep willen innemen, hebben een standplaatsvergunning nodig. Deze is digitaal aan te vragen bij www.leeuwarden.nl.  
 • Op de pleinen en bruggen staan de rijbanen aangegeven die vrij moeten blijven.
 • Verkoop van voedsel en dranken is niet toegestaan.
 • Toegang tot winkels en bedrijven, welke geopend zijn, moeten vrij en direct toegankelijk blijven.
 • Buiten het vrijmarktterrein geen plaatsen zonder vergunning innemen.
 • Verzoeken en aanwijzingen van Stadstoezicht en de politie moeten opgevolgd worden.