Wilt u uw mening geven over plannen van de gemeente? Of wilt u zelf een onderwerp aan de orde stellen? Als inwoner van de gemeente Leeuwarden kunt u mee- en/of inspreken met de gemeenteraad. U bent iedere week van harte welkom bij het open podium. Tijdens de pauze is er gelegenheid om met raadsleden in gesprek te gaan. Meer mogelijkheden staan in de opsomming.
Brief aan de raad
Wat zet u in uw brief?
In uw brief zet u in elk geval:
- het onderwerp; uw naam en adres; uw handtekening.
Stuur uw brief naar:
De gemeenteraad van Leeuwarden
Postbus 21000
8900 JA Leeuwarden
Of via mail naar griffie@leeuwarden.nl
Gesprek met raadslid
Hoe nodigt u een raadslid uit?
Dat kan via een brief of een e-mail.
Adres: De gemeenteraad van Leeuwarden
Postbus 21000
8900 JA Leeuwarden
of mail: griffie@leeuwarden.nl
In uw uitnodiging zet u in elk geval:
als onderwerp: uitnodiging raadslid; welk raadslid of raadsleden u wilt uitnodigen; uw naam en adres.
Open podium en pauze
Bij het Politiek Podium zijn de onderdelen open podium en pauze de momenten waarbij u uw mening kunt geven en kunt praten met de gemeenteraad. U bent van harte welkom om iedere woensdagavond tijdens het open podium in te spreken en de raad te informeren over een onderwerp op de agenda. Tijdens de pauze is er gelegenheid om met de raadsleden in gesprek te gaan.
Open Podium
In het open podium komen onderwerpen in een vroeg stadium aan de orde. Het doel is de gemeenteraad te informeren. U kunt daaraan bijdragen door in te spreken. Wilt u spreektijd krijgen om uw mening te geven over een onderwerp dat op de agenda staat? Dat kan! Hiervoor moet u zich van te voren aanmelden bij de griffie. dat kan tot op de dag van de vergadering uiterlijk 12.00 uur. Het open podium begint om 19.30 uur.
Pauze
In de pauze zijn de raadsleden graag bereid met u in gesprek te gaan.
Dialoog en besluitvorming
Na de pauze is de beurt aan de raadsleden voor een meningsvormende bijeenkomst. Hier worden onderwerpen onderling te besproken en/of kunnen zij vragen stellen aan het college. Aan het eind van deze debatsessie wordt een conclusie getrokken: het onderwerp gaat door als hamerstuk naar de besluitvormende raadsvergadering óf de raad wil het onderwerp nog een keer bespreken voordat het definitieve besluit wordt genomen. Het gaat dan verder als bespreekpunt naar de besluitvormende vergadering.
Bij een besluitvormende raadsvergadering neemt de raad besluiten zoals hiervoor toegelicht. Het kan dan zijn dat de raad het voorgestelde besluit nog (op onderdelen) wil aanpassen. Dan is er de mogelijkheid om een amendement of motie in te dienen. (uitleg hiervan leest u op de website gemeenteraadleeuwarden.nl) Daarna gaat het college aan de slag met het uitvoeren van de besluiten zoals die zijn genomen.
Spelregels bij inspreken
1. Bij aanvang van de behandeling van het agendapunt geeft de voorzitter de inspreker(s) het woord.
2. De voorzitter geeft het woord op volgorde van aanmelding. De voorzitter kan van de volgorde afwijken als dit in het belang is van de orde van de vergadering.
3. U krijgt maximaal 3 minuten het woord.
4. U mag het woord voeren nadat de voorzitter u het woord heeft gegeven.
5. U kunt niet inspreken over:een besluit van het gemeentebestuur waartegen een bezwaar- en/of beroepschrift is ingediend of de rechter om een uitspraak is gevraagd, en de uitspraak nog nietonherroepelijk is geworden of benoemingen, keuzes, voordrachten of aanbevelingen van personen
6. U meldt zich vóór 12.00 uur op de dag van de vergadering aan.
Burgerinitiatief
Referendum
Hieronder leest u informatie over het gemeentelijk referendum.
Een referendum is een volksraadpleging over een bepaald onderwerp, eigenlijk een soort miniverkiezing voor dat onderwerp. De gemeente kent twee soorten referenda: een raadgevend referendum en een raadplegend referendum.
Raadgevend referendum
Het raadgevend referendum is een door de bevolking aangevraagd referendum. Vaak gaat dit over een onderwerp waar de gemeenteraad nog een besluit over moet nemen. Burgers die een referendum aanvragen denken in dat geval dat een meerderheid van de kiezers een andere mening is toegedaan dan die van de gemeenteraad.
Belangrijkste voorwaarden
• U heeft 300 handtekeningen van kiesgerechtigde inwoners van Leeuwarden nodig die uw aanvraag ondersteunen.
• Met deze handtekeningen dient u een 'inleidend verzoek' bij de gemeente Leeuwarden in.
• Als de gemeenteraad akkoord is, moeten ten minste 3.000 kiesgerechtigde inwoners van Leeuwarden binnen zes weken aangeven dat zij uw verzoek om een referendum ondersteunen.
Raadplegend referendum
De gemeenteraad kan ook zelf een referendum uitschrijven. Dat heet een raadplegend referendum. Dit doet de gemeenteraad wanneer zij de mening van de burger wil weten met betrekking tot een te nemen besluit. Dit kan in de vorm van een ja/nee vraag zijn (we doen het of we doen het niet) of in de vorm van een serie alternatieven waaruit de burger kan kiezen (we doen het, maar op de manier A,B, of C).
Wilt u meer weten over de spelregels van het referendum? Raadpleeg dan de Referendumverordening.
Digitaal burgerpanel
U beantwoordt ongeveer vijf keer per jaar via e-mail vragen over actuele onderwerpen in de gemeente Leeuwarden. Net als enkele honderden andere inwoners van de gemeente. Alle antwoorden bij elkaar leveren informatie over de mening van de inwoners en over wat er in de stad speelt. Die informatie gebruikt de gemeente Leeuwarden om problemen gerichter op te lossen of beleid beter vorm te geven.
Voorwaarden
•U bent minimaal 18 jaar oud.
•U woont in de gemeente Leeuwarden.
•U hebt de vrije keuze om deel te nemen aan een panelonderzoek.
•U kunt zich elk moment afmelden.
•Wij gebruiken uw gegevens anoniem en uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden.
Aanmelden voor Digitaal Burgerpanel
Vul het contactformulier in. Of bel 14 058 (ma. t/m vr. 08.30 - 17.00 uur en do. van 08.30 - 19.30 uur).